moduł fakultatywny nieprzypisany do planu studiów
TURYSTYCZNE WALORY LUBELSZCZYZNY
TURYSTYCZNE WALORY LUBELSZCZYZNY
Tourist Attractions of Lublin Region

Kod przedmiotu: 1061 BGgF TWL AŚ
Formuła przedmiotu: wykład
Typ przedmiotu: fakultatywny
Semestr(y): zimowy
Liczba punktów ECTS: 1
Liczba godzin w semestrze: 15
Język nauczania: polski
Wykładowca: dr Andrzej Tucki - Zakład Geografii Regionalnej i Turyzmu
Wymagania wstępne:
Cel nauczania: Prezentacja walorów naturalnych i kulturowych środowiska geograficznego Lubelszczyzny. Zapoznanie studentów z klasyfikacja i przykładami elementów zagspodarowania turystycznego. Prezentacja zasad funcjonowania wybranych produktów turystycznych Lubelszczyzny.
Program nauczania: Zagadnienia terminologiczne – podstawowe pojęcia geografii turyzmu. Klasyfikacja walorów turystycznych; elementy przyrodnicze (naturalny potencjał turystyczny), elementy pozaprzyrodnicze – antropogeniczne (turystyczny potencjał kulturalny). Oceny stopnia atrakcyjności walorów turystycznych Lubelszczyzny (metody bonitacji punktowej, współczynnik atrakcyjności). Zagospodarowanie turystyczne (infrastruktura komunikacyjna, noclegowa, żywieniowa itp.). Formy ruchu turystycznego w województwie i ich klasyfikacje. Turystyczne jednostki przestrzenne (przestrzeń, region, miejscowości). Lubelszczyzna na tle regionów turystycznych Polski. Produkt turystyczny Lubelezcyzny. Kartografia turystyczna regionu Lubelskiego. Kierunki rozwoju turystyki i miejsce regionu lubelskiego w Unii Europejskiej.
Metody i formy oceny pracy studenta: zaliczenie na ocenę
Zalecane lektury i materiały pomocnicze: Lublin – Pamięć Miejsca, Przewodnik, http://tnn.pl/; Bernard Nowak, Lublin – przewodnik. Wyd Test.; Turski S. Wyszkowski M. "Lubelszczyzna. Przewodnik". Wyd. BESPOL, 2006.; Wójcikowska M., Wójcikowski W. "Lubelskie niezwykłe zakątki", Wyd. MULTICO; Aleksandrowicz A., Gerlecka R., Śladkowski W., Tworek S., 1987: Z przeszłości kulturalnej Lubelszczyzny. Wyd. Lubelskie, Lublin; Mencel T. (red.), 1974: Dzieje Lubelszczyzny. PWN, Warszawa.
Uwagi: